Przedwzmacniacz PW7010 zniekształca i nie wzmacnia

podembski2

Przedwzmacniacz PW7010 zniekształca i nie wzmacnia

Post autor: podembski2 »

Witam na wstepie dodam że jestem początkującym hobbystą ale z niezłym zapleczem;) Zabrałem się za naprawę jednego z moich wzmacniaczy, po naprawie końcówki mocy okazało się że strasznie zniekształca sinus na przedwzmacniaczu, sygnał podawany 1.1kHz max 1v z reguły ok 200-400mV. Wymieniłem tranzystory dla pewności kondensatory dalej bez efektu, tu liczę na sugestie od czego zacząć;) następnie wygrzebałem drugi taki przedwzmacniacz tam nie działał jeden kanał drugi miał taki sam sinus na wyjściu jak na wejściu na pierwszym kanale ponad dwa razy wzmacnia bez znieksztalceń. Zabrałem się za diagnozę sprawdziłem chyba wszystko, punkty pracy tranzystorów ok, kondensatory ok ale dałem nowe, w sumie wylutowałem regulację konturu tj na obu kanałach r129 i c117 (który po wlutowaniu nieznacznie zmniejszył sygnał) dałem zworke przez kondensator jak na zdjęciu teraz w takiej konfiguracji mam ok 30mV rms na wejściu i prawie 700 na wyjściu to chyba za dużo ale przynamniej coś się zadziało i jest równo między kanałami. Nie mam więcej pomysłów co jeszcze mogę sprawdzić? To jest tak proste że aż trudne... Dodam że ścieżki sprawdzone Potencjometry też ( jeden trochę trzeszczy ale to nie ma znaczenia w pomiarach)... Pierwsze zdjęcie przedstawia znieksztalcenia na pierwszym przedwzmacniaczu (poprawny sinus to sygnał na wejściu
Załączniki
Screenshot_2020-04-18-23-39-34-755_com.google.android.apps.photos.jpg
Screenshot_2020-04-18-23-39-15-899_com.google.android.apps.photos.jpg
IMG_20200417_230407.jpg
ODPOWIEDZ