Tym razem ja mam pytanie, moze ktos ma wiedze na ten temat. Mam specjalistyczny chip CCD pochodzacy z kamery do zastosowan naukowych. Chip ten ma pourywane, niektore z bonding wires, czyli te malukie, zlote druciki laczace wyprowadzenia sesnora CCD z padem jego obudowy. Normalnie takie poalczenia wykonuje sie specjalna zgrzewarka jak na video ponizej:
https://www.youtube.com/watch?v=th1YxQHEpEU
Czy ma ktos pojecie jak to polaczyc domowym sposobem?.
Uprzedzajac niektore odpowedzi:
- zakup nowego chipa nie wchodzi w gre ze wzgledu na cene $$$$.
- do zgrzewarki nie mam dostepu.
- klasyczne lutowanie raczej nie wchodzi w gre poniewaz element sa bardzo male i jest zbyt duze ryzyko uszkodzenia powierzchni sesnora albo pozostalych drucikow.
- ew polaczenie musi wytrzymac temperatury ujemne do -30 st.C.
Prosze o pomysly
CCD bonding wire - czym polaczyc ?
CCD bonding wire - czym polaczyc ?
- Załączniki
-
- chip w kamerze
- cdd chamber.jpg (89.65 KiB) Przejrzano 2207 razy
-
- pourywane druciki
- ccd broken bonding wires.png (295.95 KiB) Przejrzano 2207 razy
Ostatnio zmieniony poniedziałek 27 sty 2020, 00:23 przez euklides, łącznie zmieniany 1 raz.
To zdaje się było zgrzewane ultradźwiękowo. Miałem okazję trochę działać przy takiej zgrzewarce, aczkolwiek duużo większej. Jak by jednak na to nie patrzeć można pokusić się o budowę własnej. Kiedyś spotkałem opis budowy "lutownicy" ultradźwiękowej do "lutowania" aluminiowych przewodów - opis był zdaje się w rosyjskim "RADIO" z osiemdziesiątych lat. Chciałem nawet zbudować kiedyś coś takiego (w obiegu były wtedy Rubiny i Elektrony z trafo nawiniętymi aluminiowym drutem) ale widać nie było mi to ostatecznie bardzo konieczne bo nawet nie zacząłem .
- zdzisiek1979
- Kontakt:
Można spróbować podkleić kropelką kleju przewodzącego. Tylko robota super precyzyjna by padów nie skleić. Lutowanie może być zdradliwe dla drucika to znaczy że kropla cyny może rozpuścić drucik. Jak druciki dotykają padów to bym spróbował klejem przewodzącym.
Bralem to pod uwage ale nie mam pewnosci czy taki klej wytrzyma tempreature pracy tego chipa okolo: -30C
- zdzisiek1979
- Kontakt:
Trzeba by zrobić próbę. Niby powinien wytrzymać niskie temperatury bo to głównie do aut stworzone jest do grzałek szyb. Drogo nie jest może warto zrobić próby na sucho jak trzymał będzie się miedzi i jak zachowa się w niskiej temperaturze. Bo to jeszcze nie wiadomo jak z miedzia zareaguje w kontakcie. Ba tam chyba pad jest złocony.