Wlasny nadajnik FM
-
Wlasny nadajnik FM
Jak w temacie. Jestem zainteresowany uruchomieniem na działce rekreacyjnej lokalnej stacyjki FM. Na internetach najczęściej przewija sie temat Rasberry Pi, ale jej moc jest znikoma. Ja jestem zainteresowany nadawaniem w promieniu 2km od nadajnika. Elektronikiem nie jestem, więc samodzielne składanie odpada. Ponadto chciałbym, abym mógł za pomocą jakiegoś GUI administrować radiem, czyli tworzyć playlisty itp, bo w Rasbery to wszystko za pomocą komend, i pomimo iż używam linuxa, to taka administracja, jeśli w ogóle można to nazwac administracją, wydaje się maksymalnie uciążliwa. Będę wdzięczny za wszelkie rady, linki do podobnych projektów.
A może lepiej radio internetowe, dam ci namiar na człowieka, który takie ma i ma programy do jego obsługi.
Na UKF FM to można wykorzystać zwykły transmitter samochodowy, z którego można słuchać z pendriva na zakresie UKF w radiu samochodowym, tyle tylko że używanie takiego poza wnętrzem samochodu (metalowe - ekranowane) jest nie za bardzo legalne. Ale jak zamontujesz go w samochodzie i postawisz samochód na górce to pewnie będzie słychać tak jak chcesz.
Nie musisz budować żadnego nadajnika.
Na UKF FM to można wykorzystać zwykły transmitter samochodowy, z którego można słuchać z pendriva na zakresie UKF w radiu samochodowym, tyle tylko że używanie takiego poza wnętrzem samochodu (metalowe - ekranowane) jest nie za bardzo legalne. Ale jak zamontujesz go w samochodzie i postawisz samochód na górce to pewnie będzie słychać tak jak chcesz.
Nie musisz budować żadnego nadajnika.
tu masz schemat nadajnika działającego bez problemu na 12km tylko zamiast modulatora dopnij transmiter samochodowy niektóre z nich maja wyjście "A" antenowe.
-
Witam po dłuższej przerwie. Dziękuję za odpowiedzi. Zwłaszcza Adminowi za "prosty" schemacik takiego nadajnika Ale jak wspomniałem, nie jestem majstrem wyższego poziomu, więc samodzielny montaż odpada. Za młodu bawiłem się w składanie elektronicznych gadżetów z gotowych zestawów ale to było 20 lat temu, kiedy miałem czas i brak zobowiązań. Teraz proporcje się zmieniły i czasu, możliwości brak. Ostatecznie kupiłem na AliExpress transmiter FM CZE-7C. Opinie ma zupełnie przyzwoite, na internetach opisane właściwości techniczne tez niczego sobie. Nie sieje po całym sąsiednim spektrum . Więc myślę, że na początek do zabawy wystarczy z mocą 7W. Zostaje jeszcze kwestia anteny, jaką należało by zastosować. Nadajnik jest wyposażony w zwykłą teleskopową antenkę, ale przy mocy 7W nie chcę aby znajdowała się w bezpośrednim otoczeniu ludzi. Zatem co polecacie z prostych konstrukcji, które będę mógł wykonać sam lub kupić i umieścić na maszcie? Początkowo też planuję podawać muzykę z opłaconego spotify aby mieć kontrolę nad kolejnością i doborem utworów ale rozglądam się też za typowym oprogramowaniem do radia INTERNETOWEGO, albowiem używanie wspomnianego wyżej nadajnika ogranicza się do wpięcia wtyczki słuchawek do nadajnika i wszystko leci w eter. Czy znacie oprogramowanie, które jest w stanie "skomponować" rożnego rodzaju bloki programowe (czy jak to tam nazwać), czyli oprogramowanie, które przykładowo w danych godzinach przepuszcza streaming ze spotify czy YT a o wyznaczonych godzinach uruchamia jakiegoś jingla czy informację nagraną na mp3 po czym ponownie przepuszcza streaming z internetu? To by było na tyle. Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Czy można w generatorze na schemacie z trzeciego postu zastosować tranzystor BF247AR zamiast BF245 i czy wpłynie to na jego stabilność? Chciałbym generator użyć do strojenia i skalowania odbiorników radiowych.