Denon PMA-500V prąd spoczynkowy.
Denon PMA-500V prąd spoczynkowy.
Witajcie, mam zapytanie do doświadczonych elektroników. Ostatnio zabrałem się za czyszczenie wzmacniacza Denon PMA 500V. Chciałbym ustawić prąd spoczynkowy, ale nie bardzo wiem jak odczytać serwisówkę.... Jest w niej napisane, żeby ustawić na 1,5 mV a po kilku minutach prąd powinien wzrosnąć. Tak przynajmniej wyczytałem.... Niestety nic takiego się nie dzieje... Nie wiem czy coś źle robię? Chciałem dodać w załączniku manual do tego wzmacniacza, jednak jest za duży plik.
Prosiłbym o wskazówki jak do tego podejść. Pozdrawiam.
Prosiłbym o wskazówki jak do tego podejść. Pozdrawiam.
Jest coś napisane na rezystorach emiterowych?
W tych sprzętach jest rzędu 0,15-0,30 oma. Prąd spoczynkowy łatwo obliczyć mierząc spadek napięcia przez rezystancję.
W tych sprzętach jest rzędu 0,15-0,30 oma. Prąd spoczynkowy łatwo obliczyć mierząc spadek napięcia przez rezystancję.
Witaj, na rezystorach nie ma nic, są drutowe. Pozdrawiam.
Przepraszam, chyba popełniłem mały błąd, te małe zielone to pewnie rezystory emiterowe.... Edit: Prąd spoczynkowy ustawiłem na 4 mV .
Mam jeszcze inny problem, mianowicie przy wyborze źródła sygnału który jest wybierany poprzez mikrostyki ma przednim panelu pojawia się jakby strzał w kolumny i wręcz wypycha membrany. Gdzie szukać przyczyny?? Pozdrawiam.
Przepraszam, chyba popełniłem mały błąd, te małe zielone to pewnie rezystory emiterowe.... Edit: Prąd spoczynkowy ustawiłem na 4 mV .
Mam jeszcze inny problem, mianowicie przy wyborze źródła sygnału który jest wybierany poprzez mikrostyki ma przednim panelu pojawia się jakby strzał w kolumny i wręcz wypycha membrany. Gdzie szukać przyczyny?? Pozdrawiam.
Wygląda na to, że selektor wymaga czyszczenia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam, uszkodzony okazał się układ TC9152P, po jego wylutowaniu nie ma żadnych trzasków itp. Jedynym minusem jest to, że na chwilę obecną nie mam możliwości wyboru wejścia. Pozdrawiam.
Tak z czystej ciekawości spytam.
Skoro po wylutowaniu układu, niema możliwości wyboru źródła, to skąd wiesz, że nie ma trzasków?
Skoro po wylutowaniu układu, niema możliwości wyboru źródła, to skąd wiesz, że nie ma trzasków?
Z wlutowanym układem były trzaski przy wyłączaniu wzmacniacza, przy kręceniu potencjometrami i przy wyborze źródeł. Teraz mam sygnał wpięty w miejsce gdzie jest zwora do equalizera i jest wszystko ok. Wzmacniacz działa, regulacja barwy też. Nic nie trzeszczy, nie stuka. Ale tak na prawdę dowiem się gdy zakupię i wlutuję układ. Pozdrawiam
Witam wszystkich. Zdobyłem układ, po wlutowaniu absolutna cisza, nic nie trzeszczy nie brumi. Więc definitywnie winny był układ. Pozdrawiam.